Monday, February 25, 2008

Косово за патике!

Косово за патике

17. фебруара, србски народ је још једном поражен. У последњих 60-ак година, после свих издајстава националних интереса, доживели смо да нам буде буквално отето, оно за шта су се наши преци борили од 1804. до 1912. САД су са својим савезницима(читати: полтронима) поклониле државу. Прелиставањем историјске литературе, може се доћи до закључка да је једина држава која је овако настала Израел,а истом импликацијом се може доћи до закључка да рецимо једна Корзика неће у скорије време добити независност.

Широм Србије се пробудио патриотизам, премда настао помало прекасно, лепо је било видети хиљаде младих људи који носе србске заставе и кличу кнезу Лазару. Али колико год била лепа слика мирних протеста, пре свега средњошколаца и студената, неко или нешто је то морало да поквари. Огорчени, демонстранти у Београду су кренули каменицама на амбасаде творевина нове плаво-жуте државе белих звездица(сличност између твораца БиХ и ''републике Косова'' пронађите сами). Иако су неке од зграда које су страдале у немирима наше зграде у којима су радили Срби, треба схватити гнев још једном огорчених људи. Међутим, оно што забрињава је чињеница да су протести изнедрили и хулигане који су под дејством алкохола почели да руинирају град. Ако разумемо зашто су каменице летеле у прозоре амбасаде Албаније, како разумети поломљене собраћајне знакове или преврнуте контејнере? 5. октобар није толико давна прошлост, али ни сличан сценаријо уништавања сопственог града. Једина разлика је што је то био праведан чин ''демократизације'' а последњи догађаји су ''слике повампиреног национализма и ксенофобије''.

Четири дана по самопроглашењу независности, србска Влада је решила да организује велики протест у престоници. Иако у актуленој коалицији има много више интереса него што се обично мисли, званично су сви прихватили протест. Међутим, истог дана је председник Тадић отпутовао у званичну посету Румунији, те се, ''случајно'' није могао појавити на протесту. И таман кад је неко добронамеран помислио како се Србија ујединила око важног националног питања, како су се Милорад Додик и Томислав Николић, после мноштва увреда помирили због Косова, десило се нешто што је толико сензационално да је једноставно морало да преокупира Си-Ен-Ен.

''Авет деведесетих'' је спалио америчку и друге амбасаде држава које су признале независност србске покрајине. Под још увек неразјашњењним околностима, страдао је један двадесетогодишњи младић, избеглица из околине Приштине, Зоран Вујовић. Покојног Зорана су те исте САД протерале са његовог огњишта 1999, са његових 11 година. У колико је неко и гајио наде да ће се једног дана стотине хиљада Срба попут Зорана вратити на Косово, проглашењем независности, та мала нада је била уништена и НАТО је показао своје право лице.

Један други догађај је, међутим, бацио сенку на трагичну погибију србског младића. Ради се о снимку који је као гром из ведрог (интернет) неба обасјао познати сајт ''Ју тјуб'', а у коме две ''урбане'' београђанке, у време молебана у храму Св. Саве без имало стида узимају све што могу из обијених продавница. Снимак под називом ''Косово за патике'' је брзо постао један од најгледанијих на овом интернет сервису, а убрзо се нашао и у информативној емисији ''телевизије'' Б92. Наравно, за овакво нешто криви су сви, а највише они који су изашли те вечери на протест, јер ''да није било протеста – не би било ни полупаних излога''. Оно што додатно ''зачињава'' целу ову причу је и касније јављање актерки снимка редакцији Б92 и то у веома бестидној и дрској изјави. По њима је 300.000 људи крало, а оне су дошле примарно због љубави према Косову, па су из ''огорчености'' почеле и саме да скупљају гомиле одеће. Као врх цинизма, једна од њих две је прокоментарисала како је ''ова држава расуло''!

Према последњим информацијама, ''ратнице за Косово'' су ухапшене, а шта ће бити са њима, али и са осталим јунацима разбијених излога, видећемо. Неки извори говоре да су обе младе даме чланице једне од проевропских странака, што би требало проверити. Прави патриота није лопов, а прави косовски заветник не износи патике из београдских продавница.

1 comment:

Anonymous said...

Слажем се са овим текстом, али не у потпуности. Правим србским националистима је добро познати ко је, како и зашто изазвао разбијање излога, крађу патика и слично. Будите уверени у то да иза ових акција крађе стоје "проевропски оријентисане странке".

Што се оне две младе даме тиче, колико се сећам, једна од њих две је виђена у споту за Демократску странку или омладину, немогу тачно да се сетим из 2003. или 2004. године. Можда грешим, али треба то проверити.